Összes oldalmegjelenítés

2013. október 27., vasárnap

"Sürge" áradat Ludányban.

Lehet,a cím hallatán sokatokban nem is tudatosul,miről is fog szólni ez az írás...Találtam egy képet, ami talán segíthet...

                                                                 Csapó, első felvonás

A ludányi sügerekről eszembe jutott egy régi élményem...Annó, mikor még a finomszerelékes peca jobban érdekelt, mint a pergetés és versenyekre is jártunk, az egyik évben ezen a tavon került megrendezésre a megyei csapatbajnokság. Én is az egyik csapatot "erősítettem".
Emlékeim szerint pár kínkeservesen fogott apró keszeggel a hálómban a verseny felénél arra lettem figyelmes, hogy a horogról a már megcsócsált csontit a vízbe dobva, többször is feljött érte egy sügér és lecsapott rá.
Elkezdtem csontit és földes szúnyogot szórni a lábam alá, majd kb 15 perc múlva felvettem egy 3 méteres snecizőt. És ami ezután következett...
Iszonyatos mennyiségű sügér állt oda a folyamatosan vízbe potyogó kajára. Bő 5 kg sügit sikerült zsákmányolnom 1 óra alatt, nem kis meglepetésemre .Ez elég is lett a szektor győzelemhez.
Aztán az évek folyamán valahogy feledésbe merült ez a tó és csodálatos sügér állománya.
EZIDÁIG!
Zolival, aki a "helyi specialista", már egy ideje beszéljük, hogy össze kellene hozni 1 sügeres pergetést... A napokban pár üzenetváltás után megbeszéltünk másnapra találkozót a tónál!
"Hajnal" 8 előtt már az autóban ültem és robogtam a cél felé.
Fél 9 körül egyszerre érkeztünk a célállomásra.
Pár szót váltottunk, és azonnal elkezdtem összerakni a felszerelést.
Előkerült kedvenc pálcám, egy 165 centis 2-7 grammos u.l bot személyében. A 2000-es orsóról már fűztem is át a 0,06-os Nanót a gyűrűk közt. A végére egy dupla nullás forgót kötöttem, a könnyebb csali csere érdekében. Főleg apró twisterekkel, kicsi gumihalakkal készültem. A hozzájuk tartozó jig-ek mérete 1 és 3 gramm között változott, #4, #6, és #8-as horogméretekkel.

                                                                     csaliarzenálA licensz megszerzése után izgatottan vettük az irányt a víz felé. A reggeli erős köd oszlani kezdett, a felkelő nap sugarai próbáltak áttörni rajta. Csodálatos látvány volt ,ahogy a tó körvonalai a szemünk láttára rajzolódtak ki! Ezért is szeretek horgászni, az ilyen pillanatokért, amit otthon, az internet előtt ülve nem élhet meg az ember!
Csodálkozásomból kizökkentve a második dobásra amit egy bokor mellé ejtettem koppanós kapásra vághattam be! Itt az első. Hát ez nem sokat váratott magára. Az apró fekete flitteres twister szépen ült a szája sarkában!Gyors horogszabadítás, és már repült is vissza a csali. Erről a helyről még sikerült 3 fésűshalat kivarázsolni. Aztán csend... Rájöttek a turpisságra. De sebaj.
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a tavat körben stégek díszítik. Az ilyen terep ideális hely a sügereknek. Nem is csoda, ha a következő stég előtt elhúzva a csalit máris kapásom van...

Ez már szebbecske.

Az első pár stégen kimagaslóan sok halat az egyik helyről sem tudtunk kivarázsolni.
Jellemző volt, hogy 4-5 darab sügér megfogása után mindig eltűntek.
Megfigyeltük viszont, amit vártunk is, hogy a nap sugarai egyre jobban aktivizálják őket!


                                                                        A helyi erő

                                                     A finom cuccal élvezetes a fárasztás

Próbáltam több féle színű csalit erőltetni ,de végül mindig visszatértem a fekete flittereshez, amivel reggel kezdtem. Ezt érezhetően jobban ette, mint a többi színt.
Szép napos időnk lett, amit a sügerek igencsak díjaztak.Voltak olyan helyek, ahol 30-40 darabot is fogtunk fejenként... Nagyon ritka volt az olyan dobás, aminél nem könyvelhettünk el kapást.                                             Az a bizonyos twister! Már ami maradt belőle...

 

Nem tudtam megunni a dolgot. Ilyen "örömpecában" nem minden nap van része az embernek...
Délutánig szépen lassan végig vallattuk a tó egész nagy részét...
Mivel a halakat nem számoltam, csak saccolni tudok, de alsó hangon is kb 200 darab lett fejenként a mérleg...
Elmondható még az is, hogy az átlagos méret kb 15 cm. Az ehhez hasonló méretből fogtuk a legtöbbet...
Elégedetten és élményekkel teli tértem haza a jól sikerült nap után.
Nem is olyan rossz dolog ez az Ultra Light horgászat.
Az biztos, hogy még fogok itt idén horgászni (terveim szerint nem is olyan sokára).
Megpróbálok majd csak célirányosan nagyobb méretű sügereket fogni, más féle csalikkal, esetleg más technikával...
 
 
 

                                                Ezt a képet sokat lehetett volna ismételni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése