Összes oldalmegjelenítés

2014. április 12., szombat

Patakjárás ahogy én csinálom...

A minap azon gondolkoztam, mennyi nehézséggel is jár az, hogy a vízben gázlós pecáink valóban élvezhetőek legyenek.
Könnyen megeshet,hogy a kellő felszerelés nélkül sok bosszúságban lehet részünk... Nem botra, orsóra és zsinórra gondolok, hanem azokra a kiegészítőkre amiket érdemes magunkal vinni!
Ezeket a cuccokat próbáltam egy csokorba gyűjteni.
  A kezdetek kezdetén magamra húztam a mellest, bot a kézbe és már vetettem is bele magam a horgászatba. Pár (3) telefon megúsztatás, szemüveg elejtés, műcsalis doboz tartalmának vízbe borítása után elkezdtem keresgetni hogyan is lehetne ezt jobban csinálni és szép apránként fejlődött a dolog...
Az interneten nagyon sok hasznos és (haszontalan) kiegészítőt lehet találni.
Első fontos dolog a melles csizma. Nyáron sima pvc (gyakran ez is meleg és patakokban folyik rólunk bele a víz) a lehülő vizekben pedig elengedhetetlen a neoprén!
A frissen vásárolt melles csizma is lehet gyárilag hibás. Vásárlás után otthon mindenképp érdemes elvégezni a "kád tesztet"! Nem jó ha horgászat közben szembesülünk azzal, hogy beengedi a vizet.
És nem mellesleg ha később kerül sor az új portéka használatára akkor lehet, hogy már a garanciánkat sem tudjuk érvényesíteni... 
Ha a ruhánk nem tartalmaz "gyárilag" övet érdemes mindenképpen szereznünk egyet! Én ezen a (rozsdamentes) fogómat szoktam tartani! Több funkciós kis eszköz, amit használhatunk horog szabadításra, az esetlegesen elhajlott hármashorgok visszahajlítására, kulcskarika levételre...
Nem mondom, hogy olcsón hozzá lehet jutni, de ha megfelelően használjuk, biztos vagyok benne, hogy hosszú évekig bírni fogja a gyűrődést.
Aki esetleg sajnál ennyi pénzt kiadni annak olcsóbb megoldás lehet egy hosszú szárú érfogó használata.
A ruházatom részét képezi még a mellényem!Fontos, hogy jól szelőzzön lehetőleg hálós legyen (egy forró nyári napon nem jó ha még tovább növeli a melegérzetünket), legyenek rajta kis és nagy zsebek egyaránt amik cipzárral zárhatóak!
Az sem tul kellemes, ha esetleg lehajolunk és a zsebünk tartalma szépen kiesik...
Siltes sapkát mindig viszek magammal, ezt gyakran vízbe mártva hűsíthetjük magunkat, és a nap sugaraitól is védi fejünket!!


Előttem már páran felhívták figyelmünket arra, hogy milyen fontos egy megfelelő uv szűrős szemüveg horgászat közben!
Ezzel én is maximálisan egyet értek, használatával sok érdekes dologra "fény derülhet" amit anélkül észre sem vennénk...
Szerintem 2 féle lencsét használunk a legtöbbet. Az erős napsütésben füst szürkét, borostyán színűt pedig azokon a napokon érdemes használni amikor a napsütést gyakran zavarja meg erős felhőzet!

                                       Napszemüveg - vízen úszó pánttal, biztos, ami biztos...

Nem elhanyagolható telefonunk védelme sem. Én mindig viszem magammal!! Gyakran egyedül járom a "dzsungelt", mindenképp biztonság érzetet ad, hogy nálam van! Legjobb lenne egy víz-por-ütésálló telefon beszerzése (nem is értem miért nem szereztem be eddig????) de ha nincs mindenképpen vízálló tokban tartsuk telefonunkat. A már fent említett 3 telefon vízállóságának tesztelése elég volt ahhoz, hogy megtanuljam a leckét...

                                                   Pár száz forintos vízhatlan telefon tok


Elérkeztünk egy szerintem nagyon fontos részhez, a csalik tárolásához. Kezdetben egy sima műanyag dobozba raktam a csalikat. Ennek több hátránya is van!

                                               Így is tárolhatunk,de van jobb megoldás is!

- A csalik rendezetlenül össze vissza vannak a fakkokban, a horgok összeakadnak egy "csomóba", ami az esetleges csalicserét is megnehezíti.
- A doboz beázik ezért ha netán peca után elfelejtjük kiszárítani a csalijainkat később szembesülhetünk azzal, hogy a horgaink berozsdásodtak.
 A felsorolt problémák elkerülésére szerintem nagyon jó szolgálatot tehet a legyes horgászoktól átvett légy-tartó doboz, ami vízálló és csalijainkat rendezetten, átláthatóan tarthatjuk benne!

                              Valentin cimborám által készített kedvenc U.L kanalaim és

                                     az apró wobblereim is ilyen dobozban várják a bevetést...

Szintén pár száz forintból beszerezhető. Szinte bármihez csatolható amit szeretnénk megóvni a vízbeeséstől, és mégis szeretnénk, hogy mindig a kezünk ügyében legyen.

A következő amerikából származó ketyere (Rod Clip) 2012-ben vált igazán ismerté. Több díjat is bezsebelt. Elsősorban legyezőhorgászoknak találták ki. A lényege csak annyi, hogy a ruhánkra csiptetve peca közben - ha épp szükségünk van mindkét kezünkre - a botot bele pattintjuk.
Ésszerűen átgondolva azert mindenki sejtheti, hogy főleg csekély súlyú felszerelésnél tudjuk csak jól alkalmazni, mint például a legyező, ill U.L cumó...                                               
                                          Patakjárós pecáim során az általam legtöbbet fogott hal a domi.
Annak ellenére, hogy nyakunkon a tilalom, bízok benne, hamar elszalad ez a másfél hónap és újra üldözőbe vehetem bogárevő kedvenceimet!
Remélem nektek is sikerült pár használható infót adni!
Jó gázlós, dzsungelpecákat kívánok! :)

Fogd meg, és engedd vissza!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése